IPMS VOJVODINA Forum Index
RegisterSearchFAQMemberlistUsergroupsfChatLog in
Reply to topic Page 1 of 1
Albatros AL-KA
Author Message
Reply with quote
Post Albatros AL-KA 
Drugari ima li neka slika ALKE-e. Imam samo onu malecku iz Let br 3, a hocu da uradim L&M maketu?

Hvala u napred.

View user's profile Send private message
Reply with quote

Ovo je rekonstrukcija izgleda prema datim slikama, podacima o motoru, dimenzijama i analogiji sa drugim domacim skolskim avionima i Kuheljovim projektima.

Iako je navedena crvena boja kao obuhvatna, postoje indicije da je avion bio maslinasto zelen, kao i svi Fiziri FN remontovani u fabrici Albatros u Sremskoj Mitrovici.

View user's profile Send private message Send e-mail
Reply with quote
Znao sam da ti uvek imas informacije o svemu. Reci mi jos:

1. Nigde se ne vidi ni pito ni venturi, zar je moguce da nije imao merac vazdusne brzine?

2. Imas li info o boji tockova? Prvo sam smatrao da su u boji trupa, pa srebrni a sada mi se cini kao da su trobojni u stilu ceske kokarde. Kako ti vidis ovo?

Hvala jos jednom.

Reply with quote

Ne verujem da su se zamarali sa trobojnim farbanjem, u pitanju su senke na lakiranoj povrsini , kao sto se vidi i na kapotazu motora , lak boja na metalnim i na drvenim povrsinama ima razliciti sjaj i na crno beloj slici daje drugaciju nijansu.
Tockovi su, radi skracenja vremena za izradu, uzeti sa Fizira FN, napravljene noge stajnog trapa su dugacke zbog veceg precnika tocka ( za razliku od balon guma na Brucosu i AERU). Zbog toga su i one kapljicaste grbe na gornjoj strani krila, gde kroz krilo prolazi noga amortizera i izlazi na gornjaku .

Nema dostupnih podataka o tom avionu, osim secanja profesora Kuhelja, te dve slike ( na drugoj je probni pilot Baranov).

Crtezi su moja razrada na tu temu, nisu svakako tacni ali je L&M maketa radjena prema njima i trenutno je to sve sto se o ovom avionu moze reci.

Pito ni ja ne vidim a venturi moze imati i sa druge strane trupa, uradi prema analogiji za avione takvog tipa, ispred prednje kabine, negde na kapotazu, standardne velicine za avione tog doba, recimo sa KP-PO-2.

Boja aviona je za diskusiju, Aero je bio limun zut, Brucos je bio zagasito crven a AL-KA, verovatno maslinasto zelena, tom bojom su u fabrici Albatros raspolagali, avion je pravljen na brzinu, a izbijanjem rata, unisten je u toku evakuacije fabrike iz Sremske Mitrovice, gde mu se gubi trag.
Doduse, ista prica je vazila i za JM-8 Modly-Komarac ali se on pojavio u NDH i nosio sahovnicu na vertikalcu.

Ostaje da nas EBAY i neka privatna arhiva jednog dana demantuje a do tada, pravi maketu bez opterecenja, daj masti na volju i potrudi se da je zanatski lepo odradis a svako ko bude imao primedbu na autenticnost boje ili izgleda, morace da ti dokumentuje svoj stav sa cvrscim argumentima.

Reply with quote
Evo gotova je Alka. Dakle jos jedan 1/72 rezin od L&M. Iako maketa izgleda jednostavna i ovde je bilo dosta posla oko sredjivanja rezina i uklapanja krila tako da nije za pocetnike niti za 24h kampanje. Maketa obogacena sa detaljima u kokpitu, jednim venturijem na levom boku i znakom Albatrosa na vertikalcu. Izabrana SMB sema mi se ucinila argumentovanija od sastavnicom predlozene crvene.

Slike su na zalost sa mobilnog malo sa malo bez blica.

Reply with quote
Cestitke.

Reply to topic Page 1 of 1

You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum